Тушонка:
1. Свинний ошийок нарізаємо як на шашлик - солемо, перчимо. На 12 год в холодильник.
2. В помиті банки - лавровий лист, перець духмяний горошком на дно. Далі щільно викладаємо мясо. Залишаємо від верху банки 2-3 см на кипіння.
3. Ставимо в казанок, доводимо до кипіння а тоді томимо на маленькому вогні 5 год.
Ковбаса:
1. 1,5 кг свинини (вирізка, балик, лопатка) + 0,5 кг сала пропускаємо через грубу насадку мясорубки.
2. Додаємо 1 ст.л. солі, 1 ч.л.цукру, 1 ч.л. перцю, 1 ч.л. мускатного горіха, 1 ч.л. паприки, 50 гр. товченого у ступці часнику, 10 гр. гірчиці в зернах і перемішуємо все 30 хв. Відкладаємо на 12 год. в холодильник для маринування.
3. Готову масу, за допомогою мясорубки та насадки на ковбасу, напихаємо кишку. З обєму у 2 кг вийшло десь 1,8 м. ковбаси. З власного досвіду рекомендую робити кільця ковбаски довжиною 60 см. Сирі ковбаси залишаємо для підсушування на 2 год.
4. Коптимо 3 год.
Підчеревина:
1. Три шматки підчеревини по 1 кг та 1 кг шинки натираємо сіллю та перцем. Лишаємо в холодильнику на 12 год.
2. Готуємо розсол - 3 л.води + духмяний перець + лавровий лист + 1 ч.л.цукру + 50 гр. товченого у ступці часнику. Доводимо до кипіння і остужуємо. Викладаємо мясо в росіл. Лишаємо в холодильнику на 36 год.
3. Підсушуємо 2 год. Коптимо 4-5 год.
П.С. Для копчення використовуємо фруктові дерева (окрім сливи). Сорі за фотки.
|